Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Eliberare documente de identitate şi călătorie

 

Secţia consulară a Ambasadei României la Tokyo procesează cereri de paşapoarte electronice simple, diplomatice, de serviciu şi titluri de călătorie, prin sistemul informatic integrat de management - sistem biometric.

Precizări privind noile reglementări legale, care nu mai permit eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială:

La 10 decembrie 2008 au intrat în vigoare noile reglementări legale care nu mai permit eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială.

Astfel, dacă vă aflaţi în străinătate şi aveţi nevoie de paşaport, puteţi depune personal cererea pentru un nou document la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, care o vor transmite la autorităţile române competente, prin sistemul informatic. Noul paşaport va fi remis tot prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Paşapoartele româneşti actuale îşi păstrează valabilitatea şi vor fi retrase treptat din circulaţie, în funcţie de solicitările cetăţenilor de obţinere a paşapoartelor electronice.

Având în vedere necesitatea prelevării datelor biometrice, prezenţa solicitantului de paşaport/ titlu de călătorie la sediul secţiei consulare a ambasadei este obligatorie, iar actele necesare trebuie prezentate în original și copie xerox

Precizăm că documentele necesare eliberării paşaportului simplu electronic trebuie să fie depuse în original pentru a putea fi procesate în sistemul informatic. Documentele justificative originale sunt returnate titularilor acestora imediat după finalizarea cererilor de eliberare a paşapoartelor, fără a fi reţinute în vederea unor procesări ulterioare.

Pentru obținerea unui nou pașaport este necesară o programare prealabilă pe care o puteți obține trimițând un e-mail la adresa tokyo.consul@mae.roDacă solicitarea dumneavoastră nu se încadrează în categoriile de informaţii menţionate în acest site, vă rugăm să ne transmiteţi întrebările dumneavoastră la adresa contact@informatiiconsulare.ro.

IMPORTANT

Se eliberează paşaport individual şi pentru minori. Minorul nu poate fi inclus în paşaportul părinţilor.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Paşaportul electronic nu se efectuează în regim de urgenţă.

Paşapoartele model 2001 rămân valabile până la expirarea termenului.

Paşaportul soseşte din România în aproximativ 3 luni. La cerere, paşaportul poate fi remis printr-un serviciu de curierat rapid şi securizat, ales de titular, cu suportarea cheltuielilor de către acesta.

 

Obținerea documentului de călătorie este supus unei taxe consulare care va fi achitată la momentul depunerii cererii la ambasadă. Taxa consulară este de 100 euro, achitabilă în yeni, la cursul mediu de referinţă yen-euro aferent lunii anterioare.

După depunerea cererii, paşapoartele vechi aflate în curs de valabilitate se returnează solicitanţilor şi pot fi folosite până la ridicarea paşaportului nou.

 

RECOMANDARE: pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea de culoare deschisă.

 

NOTĂ

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu eliberează cărţi de identitate. Persoanele interesate pot solicita autentificarea de către ambasadă a unei procuri speciale prin care să împuternicească o persoană din România pentru depunerea tuturor documentelor necesare eliberării și ridicării noii cărţi de identitate.

MAE salută aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei

20.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 20 martie, a Zilei…

Poziţia MAE cu privire la lansarea rachetelor balistice de către Republica Populară Democrată Coreeană

08.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate acţiunea recentă a Republicii…

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei ASEM

01.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 1 martie 2017, a Zilei ASEM (Asia -…