Cetăţenii români posesori ai unui paşaport simplu/ simplu electronic și temporar pot intra şi rămâne pe teritoriul Japoniei, fără viză, pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei deplasări.
Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetăţenii români care se vor deplasa în Japonia să respecte cu stricteţe legislaţia şi reglementările locale, în special cele privind durata şederii şi condiţiile de călătorie menţionate în continuare, contribuind astfel, prin propriul lor comportament, la permanentizarea regimului de deplasare fără vize şi după anul 2012.
Cetăţenii români pot călători fără viză în Japonia exclusiv pentru următoarele scopuri:
Deplasări în scopul unor tratative comerciale, adică un sejur de scurtă durată, în cursul căruia nu se urmăreşte desfăşurarea unei activităţi lucrative sau obţinerea unei remuneraţii;
Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Japonia pentru următoarele scopuri:
Atenţie! Autorităţile japoneze nu eliberează vize la frontieră! Acestea se pot obţine numai de la ambasadele şi consulatele Japoniei din străinătate.
În România, vizele se pot obţine de la Ambasada Japoniei la Bucureşti.
Atenţie! În conformitate cu legea japoneză, posesia unei vize nu garantează şi obţinerea permisiunii de intrare şi şedere în Japonia.
Următoarele situaţii constituie infracţiuni la regimul intrării şi şederii în Japonia:
Legislaţia japoneză prevede următoarele sancţiuni în cazul în care condiţiile cu privire la regimul de intrare şi şedere nu sunt respectate:
Conform legislaţiei nipone, nu este permisă desfăşurarea unor activităţi remunerate de către vizitatori temporari, persoane aflate în tranzit, studenţi, persoane care desfăşoară activităţi culturale neremunerate şi de formare (tip training), precum şi persoanele care beneficiază de statutul de “Dependent.”
Atenţie! Conform modificării legii privind controlul imigraţiei şi recunoaşterea refugiaţilor, străinii care se prezintă la intrarea pe teritoriul japonez sunt obligaţi să accepte prelevarea de amprente digitale şi efectuarea unei fotografii, proceduri standard de control a trecerii frontierei.
Categoriile de cetăţeni care sunt exceptate de la această reglementare sunt următoarele:
Autorităţile japoneze vor realiza cu această ocazie şi un scurt interviu al solicitantului de intrare în Japonia.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională japoneză recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile japoneze:
ATENŢIONĂRI SPECIALE
Cu ocazia controlului la frontiera din Japonia ESTE POSIBIL CA OFIŢERUL DE IMIGRAŢIE SĂ VĂ PUNĂ ÎNTREBĂRI PRIVIND:
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră documente cu ajutorul cărora să puteţi răspunde la aceste întrebări!
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Japonia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Utilizarea cărţilor de credit este foarte răspândită în Japonia, persoanele care fac plăţi de sume mai mari în numerar fiind privite de regulă cu neîncredere. Sunt acceptate principalele cărţi de credit internaţionale (American Express, Visa etc.) şi cele emise de instituţiile financiare locale. Acest lucru este afişat în mod vizibil la intrarea în magazinele unde se pot efectua plăţi în acest sistem.
24.11.2019
08.10.2019
Având în vedere viitoarele cereri de eliberare a vizelor de intrare în România în…18.09.2019
14.08.2019
Ghidul actualizat publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală poate fi…