Vize şi servicii consulare

Viza română. Informații pentru cetățenii străini

Viza română. Informații pentru cetățenii străini

Vă rugăm accesați http://evisa.mae.ro/, portalul special dedicat pentru a deschide o cerere de viză şi urmaţi instrucţiunile primite pe acest site!

Pentru informații detaliate privind viza română, consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Viza română.

Portalul E-VIZA poate fi folosit şi pentru verificarea necesităţii deţinerii unei vize române (aplicarea cazurilor de excepţie), ca şi pentru urmărirea ulterioară a procesului de procesare a cererii de viză.

La crearea unui cont (cerere de viză) este necesară furnizarea unei adrese de email, care va fi folosită apoi pentru păstrarea contactului cu solicitantul, până la finalizarea procedurii.

În cursul completării cererii pe portal, aveţi în vedere următoarele îndrumări:

  • Selectaţi opţiunile corespunzătoare din meniuri sau din listele afişate;
  • Citiţi cu atenţie excepţiile! Selectaţi ceea ce vă este aplicabil!
  • Încărcaţi numai documentele de susţinere de tipul celor indicate. Nu încărcaţi alte pagini cu vize sau ştampile din paşaport în afară de cele cerute. Vom verifica ulterior conţinutul paşaportului, la momentul interviului!
  • Viza pentru Japonia/Cardul de Rezidență japonez se incarcă la ultimul tip de documente ("Altele/Other");
  • Completaţi NUMELE şi PRENUMELE aşa cum apar în paşaport, literă cu literă!
  • Nu ignoraţi câmpurile care nu sunt obligatorii, dar sunt relevante în cerere (date contact, adrese, telefoane, etc.. Necompletarea lor poate duce la returnarea cererii pentru completările necesare!
  • Dacă cererea este incompletă sau incorect formulată, va fi returnată solicitantului pentru efectuarea corecţiilor necesare. În email-ul de returnare se vor specifica cele ce sunt de corectat. După completare, cererea va fi returnată misiunii pentru procesare.
  • Când cererea este completă, ea va fi validată de funcţionarul consular. Acest lucru este adus la cunoştinţa solicitantului, tot pe email;
  • După validare, solicitantul tipăreşte formularul de cerere de viză generat de sistem pentru a-l prezenta, nesemnat, la data și ora stabilită pentru interviu împreună cu paşaportul, o fotografie color recentă tip paşaport și TOATE documentele de susţinere a cererii (cele cerute de legea română pentru tipul respectiv de cerere). Din momentul primirii şi înregistrării cererii, durata legală de soluţionare este de maxim 14 zile (vize de scurtă şedere) şi 30 zile (vize de lungă şedere).
  • Dacă cererea este aprobată de autorităţile din România, viza va fi emisă, aplicată în pașaport, iar acesta va fi returnat titularului personal sau prin poștă.

Cererile care sunt create în portal, dar nu sunt completate într-un timp rezonabil (30 zile) vor fi şterse automat din sistem.

 

Informațiile privind viza de scurtă ședere, proceduri și documente necesare pot fi consultate AICI.

Informațiile privind viza de lungă ședere, proceduri și documente necesare pot fi consultate AICI

 

Atenționare de călătorie – POLIO-VIRUSURI: 
Pentru persoanele provenite din Afganistan, Indonezia, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee și Somalia, care doresc să călătorească în România, se menține obligativitatea vaccinării cu VPO (vaccin anti-polio oral) sau VPI (vaccin anti-polio injectabil). Categoriile de persoane menționate nu au dreptul să părăsească teritoriile statelor respective, indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian), fără documente prin care se atestă vaccinarea antipolio, autoritățile de frontieră ale statelor în cauză având dreptul de a interzice părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, persoanelor din categoriile susmenționate, care solicită vize de intrare în România, li se va solicita certificatul de vaccinări internaționale pe care este notificată vaccinarea antipolio.

Pentru cetățenii proveniţi din statele menţionate, care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

 

Pentru informaţii detaliate vă rugăm să accesaţi următoarele link-uri:

I. Am nevoie de viză pentru a intra în România? Regimul călătoriilor în România (anexe – listele statelor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei statelor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligativitate).

II. Cum se acordă viza română de scurtă şedere şi de ce documente am nevoie în cazul în care sunt cetăţean al unui stat care NU figurează pe lista statelor ai căror cetăţeni pot solicita viza numai în baza unei invitaţii avizată de Ministerului Administraţiei şi Internelor / Oficiul Român pentru Imigrări?

III. Cum se acordă viza română de scurtă şedere şi de ce documente am nevoie în cazul în care sunt cetăţean al unui stat care figurează pe lista statelor ai căror cetăţeni pot solicita viza numai în baza unei invitaţii, avizată în prealabil de către Ministerului Administraţiei şi Internelor  / Inspectoratul General pentru Imigrări?

IV. Eşti cetăţean al următoarelor state: Federaţia Rusă, Albania, Moldova, Ucraina, Macedonia, Bosnia-Herzegovina, Serbia şi Muntenegru, Georgia şi Armenia? Poţi beneficia de anumite facilităţi la obţinerea unei vize de scurtă şedere! 

V. Taxele de vize

 

Informații despre situația românilor de pe vasul Diamond Princess și despre starea cetățeanului român internat în Japonia

18.02.2020

Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări privind situația românilor…

S-a lansat programul de burse oferite de statul român cetățenilor străini pentru anul universitar 2020-2021

17.12.2019

Începând cu 16 decembrie 2019, persoanele interesate își pot depune dosarul pentru…

Concurs pentru ocuparea unui post de funcționar consular în cadrul Secției Consulare a Ambasadei României în Japonia

16.12.2019

Ambasada României în Japonia organizează un proces de selecţie pentru ocuparea…

Informații generale cu privire la obținerea vizelor pentru România, în pregătire pentru UEFA EURO 2020

08.10.2019

Având în vedere viitoarele cereri de eliberare a vizelor de intrare în România în…