Comunitatea românească

Preoţi români în Japonia

Preotul paroh Daniel Coriu slujeşte la Parohia Ortodoxă Română "Sf. Gheorghe" din Tokyo, Japonia, Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române în Japonia. Locaşul de cult al parohiei este la adresa 2-37-13, Fujimidai, Kunitachi-shi.  東京都世田谷区上用賀4-1-10 聖コロンバン会 .

Pentru informaţii privind programul liturgic şi alte detalii din viaţa parohiei, vă rugăm să consultaţi pagina de web a acesteia.

Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe în Japonia editează o revistă lunară intitulată "Meridiane Ortodoxe". În numărul 3 al revistei (ianuarie 2014) dl. ambasador Radu Şerban a transmis cetăţenilor români următorul mesaj: 

 

"Iubiți cititori,

Noi, românii care trăim în Japonia pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp,beneficiem de generoasa ospitalitate niponă (omotenashi), de siguranța vieții cotidiene și de alte avantaje oferite de avansata civilizație locală.

Ne lipsește, totuși, ceva, ne lipsește acel „acasă” de care ne e „dor”. Și iată că, pentru a ne simți totuși, măcar puțin „acasă” în acest spațiu ospitalier, Patriarhia Română a binevoit să înființeze o parohie la Tokyo, destinată acelor români care, din când în când, mai ales la zile de sărbătoare, își apleacă genunchiul  în fața nevoii de grană spirituală, lăsând pe moment grijile materiale. Îi adresăm, pe această cale, un călduros „bun sosit în Japonia” cucernicului părinte Daniel Coriu, dorindu-i rodnicie în duhovniceasca misiune ce i-a fost încredințată și pe care și-a asumat-o cu spirit misionar.

Tradiția misionarismuluii român în Țara Soarelui Răsare datează, conform documentelor, de cel puțin 142 de ani, începând cu arhimandritul Anatolie Tihai, despre a cărui viață am organizat un seminar la Ambasadă, în 12.12.2012. Bucuria de a-i păși pe rume, cel puțin geografic, se deschide ca o floare de cireș când vedem, alături de români, pe unii prieteni japonezi, sau membri ai familiilor mixte, venind la mica noastră biserică românească din Tokyo.

Un fior de încântare mă străbate când aud Crezul rostit cu evlavie în limba japoneză, iar Tatăl Nostru recitat cu candoare de un grup de copii în limba lui Kenzaburo Oe.

Fiecare ființă omenească are o misiune pe acest Pământ. Avem și noi, românii din Japonia, fiecare, misiunea noastră - fie ea duhovnicească, artistică, umanitară, științifică, familială, diplomatică sau de altă natură. Ceea ce ne unește, pe lângă limba și tradițiile comune, este și istoria îndelungată, cu care ne putem mândri, pe parcursul căreia Peștera Sfântului Andrei constituie un reper de adevărată „zidire sufletească”.

Închei prin a vă adresa cele mai bune urări pentru anul 2014, amintindu-vă îndemnul primului episop ortodox misionar român în America, din 1935: ”iubiți-vă țara de unde veniți și iubiți-vă și țara de adopție, care vă găzduiește cu generozitate!”.

Revistei „Meridiane ortodoxe”, la început de drum, să-i dorim viață lungă, la fel ca și „Soliei” de pe pământul american, care nu a încetat să apară, din 1936 până în prezent."

 

Osaka şi Nagoya

Părintele misionar Cristian Gheorghiu locuiește împreună cu familia în Osaka și activează ca preot slujitor pentru comunitățile de români din vestul Japoniei.

Părintele poate fi contactat la numarul de telefon 080.4215.6832 sau pe adresa de mail: gheorgc@gmail.com