România

#RomâniaPremiantă: Ştefan Bălăucă premiat la olimpiadele internaţionale de ştiinţele pământului, matematică şi lingvistică

​Ştefan Bălăucă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani, se poate lăuda cu o performanţă pe care puţini copii din lume au obţinut-o, el fiind premiat, în decursul ultimilor ani, la olimpiadele internaţionale de ştiinţele pământului, matematică şi lingvistică.

El a obţinut cinci premii la concursurile şcolare internaţionale, după ce obţinuse şi numeroase medalii şi premii la concursurile şi olimpiadele naţionale.

A fost premiat prima dată în 2012, atunci când se afla în clasa a cincea şi participa în premieră la Olimpiada naţională de matematică. Medalia de bronz l-a impulsionat atât de puternic, încât în fiecare an şcolar şi-a depăşit performanţele anterioare.

"Prima dată am avut medalia de bronz la Olimpiada de matematică, în clasa a V-a şi atunci eram foarte mândru de mine. M-a stimulat foarte mult şi după aceea în fiecare an am luat mai mult decât bronz, am luat argint sau aur. Cel mai mult m-a motivat sentimentul de bucurie, când ştii că te-ai calificat şi mergi acolo şi te întâlneşti cu ceilalţi participanţi. Sunt multe prietenii care se leagă", a precizat Ştefan.

Învăţătoarea, profesorii şi familia, dar şi voinţa sa de a fi autodidact l-au ajutat să performeze. El ştie că fiecare cadru didactic cu care s-a întâlnit a avut o pondere însemnată în cariera şcolară.

"Poate fi şi ceva genetic, în familie având foarte mulţi profesori, învăţători, dar curiozitatea mea m-a făcut să ajung unde am ajuns, pentru că încă de mic eram foarte curios, puneam multe întrebări. Îmi plăcea să descopăr, să învăţ. Cu timpul am descoperit din ce în ce mai mult că să înveţi singur este mult mai important decât ce faci cu profesorul, chiar dacă acolo e începutul", a mărturisit Ştefan. Tânărul recunoaşte că mama sa, care predă la acelaşi colegiu la care învaţă şi el, a avut un rol determinant în obţinerea performanţelor şcolare.

Ştefan Bălăucă a obţinut medalia de argint la a XI-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori din Argentina (2014), medalia de argint la Olimpiada balcanică de matematică - juniori din Serbia (2015), medalia de argint la ediţia a XII-a a Olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori din Coreea de Sud (2015), medalia de aur la a XI-a ediţie a Olimpiadei internaţionale Ştiinţele Pământului din Franţa (2017) şi medalia de bronz la a XV-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de lingvistică din Irlanda (2017).

În prezent, elevul botoşănean se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat şi pentru admiterea la o universitate. El vrea să se specializeze pe domeniul fizică-ştiinţele naturii. A aplicat deja pentru universităţi de prestigiu din străinătate, dorind să fie admis la una dintre primele şase cele mai renumite universităţi din lume. El deja a fost admis la Colegiul Trinity din cadrul Universităţii Cambridge, specializarea Ştiinţele Naturii, însă a aplicat şi la alte universităţi.

Apreciatul elev botoşănean vrea să facă activitate de cercetare, într-un loc unde munca să îi fie recunoscută. I-ar plăcea să lucreze în Statele Unite sau Anglia, însă spune că, în egală măsură, ar accepta să muncească la Laserul de la Turnu Măgurele.

"Am stat mult şi m-am gândit. Singura posibilitate ar fi să fac cercetare în domeniul în care îmi place, în fizică, matematică, ştiinţe. Am auzit de centrul de cercetare de la Măgurele. S-ar putea să fie unul foarte bun, să aibă specialişti din toată lumea. De ce nu? Atâta timp cât primesc respectul pe care îl merit şi nu trebuie să mă milogesc pentru salariu...", a menţionat Ştefan Bălăucă.

Pentru performanţele sale, Ştefan Bălăucă a devenit cel mai tânăr cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, primind titlul la vârsta de 17 ani şi opt luni. O altă distincţie pe care a primit-o este "Crucea Moldavă" pentru mireni, cea mai înaltă distincţie acordată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES